” Luxury does not always equate to quality. We are all about quality, which is, by its very nature, luxurious.” Jean-Claude Mas
Carignan-druens enevælde
Jean-Claude Mas er efterhånden blevet en slags ”pioner-frontfigur” for den sydlige del af Frankrig nemlig Languedoc, det der i dag hedder Occitanie. Regionen er nemlig kendt for at være legepladsen, hvor man udforsker alskens druevariationer og krydsninger. Det har dog ikke altid været sådan. Languedoc startede med at mængde-producere Carignan-druen, nærmest som om dén alene sad på tronen, fordi det var den der gav det højeste udbytte pr. hektar. Det skal dog lige pointeres, at regionen gemmer på en masse gamle kvalitets- og regionstro vinstokke, som desværre ofte bliver revet op og erstattet med nye stokke og variationer for at imødekomme efterspørgslen fra forbrugerne.
Jagten på vinens Eldorado
Jean-Claude Mas er sammen med Gérard Bertrand (en anden gigant i Occitanie) frontløberne i kampen om at skabe de absolut bedste vine regionen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det er blandt andet takket være de to herrer, at synet på økologisk og biodynamisk vin er nået den milepæl i regionen, som den har nu. 40 procent af vinmarkerne hos Domaines Paul Mas er i skrivende stund økologiske, og elimineringen af brugen af pesticider er første prioritet for teamet bag produktionen, hvor der også bliver snuset lidt til naturvine.
Det er en principsag
Hos Paul Mas går man meget op i at alt, hvad man laver skal være af højeste kvalitet. Der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet. Lige fra deres mest prisvenlige serie som for eksempel ”Paul Mas Réserve” til vinene i deres prestige-serie er målet at give forbrugeren den bedst mulige vinoplevelse. Basta.
Stor, større, størst
Nu er ”Les Domaines Paul Mas” efterhånden at finde i hele Occitanie de råder nemlig over 850 hektar egne vinmarker (hav i mente, at én hektar er på størrelse med en fodboldbane). Dertil kommer 1500 hektar af vinmarker, hvor der er indgået kontrakter med ejerne som sikrer vineriet adgang til deres druer. På den måde muliggør det, at man kan være langt mere sikker på at kunne ramme den ønskede kvalitet i vinene, da vinstokkenes placeringer i regionen står plantet på flere forskellige jordtyper. Vinstokkene har deres eget udtryk forskellige steder i regionen på grund af jordbunden altså terroirets forskellighed.
Biodiversitet er nøglen
Det er for Jean en dyd at være tro mod biodiversiteten. Alting bliver nøje iagttaget. Alting bliver tildelt point (de har deres eget pointsystem for hvor stokkene b.la. gror bedst), der bliver altid plantet solblomster, som skal få gang i jorden og tiltrække bierne fem år før, der bliver plantet nye stokke på et givent areal. Et ”giv lidt tilbage til moder jord”- princip.