Forberedelserne til juleaften er for de fleste mangfoldige. Har du, som noget essentielt for at julemaden og vinen går op i en højere enhed, styr på, hvad du egentlig bør servere for at få den bedste oplevelse? Mange tænker måske ikke over, at det rent faktisk er muligt at gøre julemiddagen endnu bedre, hvis man bruger lidt tid på at sætte sig ind i hvilke vintyper, der passer bedst til den danske julemiddag.
Som en tommelfingerregel hedder det sig, at man til en kraftig og smagfuld ret, bør drikke en kraftig vin. Til lette retter bør man drikke en let vin og til en sød dessert bør man drikke en sød vin, som eksempelvis en desservin som Noble Late Harvest, en sød Cava, Asti eller Portvin.
Det samme gælder for vinvalg til julemiddagen – de fleste danskere spiser and juleaften, og de der gør det, bør tænke i retning af vine fra Sydeuropa eller andre varme himmelstrøg, hvor frugten på grund af de høje temperaturer er modnet effektivt og derved har givet masser af alkohol og sødmefulde toner til vinen.
De kraftigste og mest smagsintense vine bør serveres til anden
Når man skal vælge den rigtige vin til andesteg, kommer det selvfølgelig lidt an på, hvordan man tilbereder anden og hvilket tilbehør, man serverer til. En and er en forholdsvis fed fugl og det gør, at vinen skal kunne hamle op med fedmen og desuden gerne være kraftig, med syre og med masser alkohol.
Drejer det sig om en juleand med det ”sædvanlige” tilbehør som brunede kartofler, surt og sødt, skal man vælge en vin, som er kraftig nok til at give retten ”modspil”.
Fra Italien er den mest oplagte vin til juleand en Amarone, som efterhånden er blevet danskernes foretrukne julevin. Det er derfor ikke uden grund, at vinØens julevin er den anmelderroste og yderst velsmagende og let drikkelige Sartori Amarone della Valpolicella. Vinen har den tyngde, sødme og alkoholstyrke, der skal til for at hamle op med den danske julemad. Stilen er klassisk uden at blive for meget og kan matche både and og andre steg.
Et andet vinvalg til andestegen kan være en vin fra Côtes du Rhône – eksempelvis en Gigondas eller Chateauneuf-du-Pape. Fra Spanien er en vin fra Ribera del Duero også et godt bud.
Går man oversøisk er der også indtil flere muligheder, da disse vine som regel altid er kraftige. En australsk Shiraz går man ikke galt i byen med eller en chilensk Carménère eller Cabernet Sauvignon, som eksempelvis Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon.
Nedenfor er en god opskrift på andesteg med tilbehør:
Andesteg med hjemmelavet rødkål, brune kartofler og sauce
Tilberedningstid ca. 3 timer (incl. 2½ time i ovn) . 4 personer
1 hel and ca. 2200 g
3 æbler
200 g svesker
Salt og peber
2 dl andefond
1 dl fløde
Kulør
Salt og peber
Evt. maizena
Evt. 1 spsk ribsgelé
300 g rødkål
2 dl lagereddike
1 spsk salt
100 g sukker
1 dl ribssaft
500 g små kartofler (der kan også bruges kartofler i glas)
2 dl brun farin
100 g smør
FREMGANGSMÅDE
Rens anden. Gnid den ind- og udvendigt med salt og peber. Skær æblerne i både. Fyld anden med æblebådene og sveskerne. Læg anden i en stegepose og luk posen med den dertilhørende clips. Læg anden på bradepandens rist med brystet opad og steg den ca. 2½ time i en forvarmet ovn ved 180 grader, til den er godt mør. Tag anden ud. Hæld skyen fra stegeposen i en skål. Dæk anden til med stanniol og et viskestykke. Lad den trække 25 min., inden den parteres.
Sigt stegeskyen fra skålen ned i en lille gryde og skum overfladen fri for fedt. Tilsæt
andefonden og fløden. Lad det hele koge godt sammen. Jævn det evt. med maizena, så en passende konsistens opnås. Tilsæt kuløren og smag til med salt og peber. Kom evt. 1 spsk ribsgelé i saucen.
Snit rødkålen i tynde strimler. Kom ½ liter vand i en gryde. Tilsæt sukkeret, salten og eddiken, og lad det hele koge op. Kom rødkålen i og lad det hele simre i ½ time. Tilsæt ribssaften og tag det af varmen. Lad det hele stå og trække i ½ time (der må gerne være ”bid” i rødkålen).
Skræl kartoflerne og kog dem let. Smelt den brune farin på en pande, pas på det ikke bliver brændt. Kom smørret på og lad det smelte. Kom kartoflerne på panden ved moderat varme. Tilsæt 1 dl vand og lad det hele simre, indtil kartoflerne har en flot gylden farve.
Servér andestegen med den hjemmelavede rødkål, de brune kartofler, saucen og evt. æblerne og sveskerne.
Vine med et velvoksent indhold af alkohol er godt til ris a la manden
Mange danskere nyder den traditionsrige juledessert, ris a la mande. Men hvad bør man egentlig servere til?
Ris a la mande er med sin hovedbestanddel af mandler og fløde en ret fed dessert. Når den serveres med den smags- og sødmefyldte kirsebærsauce er en portvin det optimale valg. vinØen anbefaler den lækre og elegante portvin Quinta do Pégo LBV, som kommer fra den danskejede vingård og hotel ved Dourofloden i Portugal. (Se mere www.quintadopego.com)
Portvinen bør ikke serveres for varm, den skal nok blive varmere i glasset – ca. 10 grader er et godt udgangspunkt. Mange serverer typisk portvin i for små glas. I et lille glas vil portvinen ikke kunne udfolde alle sine fine duftnuancer. Brug hellere et hvidvinsglas og skænk lidt i glasset.
Flere og flere får øjnene op for denne vidunderlige drik, som har indtil flere anvendelsesmuligheder.