Jobbet som vinmager stÃ¥r formentligt højt pÃ¥ manges ønskeliste, men for 57-Ã¥rige Manuel Henrique Silva, var det ikke førsteprioritet. Manuel Henrique Silva endte dog alligevel i vinbranchen, og nu efter mere end 30 Ã¥r som vinmager med portvin som speciale, er der ikke noget, han ville have ønsket sig anderledes. For Manuel Henrique Silva blev det altsÃ¥ ikke førstevalget, men i stedet det der viste sig at være det rigtige valg ifølge ham selv.Â
Læs her, hvorfor den anerkendte vinmager fra portvinsproducenten, Rozès, endte som vinmager, og hvad han personligt drømmer om at give videre til vinmagerbranchen.Â
Hvad gør jobbet som vinmager til det perfekte job for dig?Â
-Jeg ville egentligt gerne have været landmand og læst inden for det, men mine karakterer og jobmuligheder gjorde, at jeg i stedet begyndte at læse vindyrkning pÃ¥ University o Trás-Os-Montes e Douro (UTAD), og det har jeg ikke fortrudt siden. Det var fuldt fokus pÃ¥ vin i to Ã¥r, og jeg kom undervejs ud og deltage i en høst. Efterfølgende kom jeg ud og arbejdede hos portvinsproducenten, Sandemann, i en periode som vinmager, og sÃ¥ var jeg ogsÃ¥ 16 mÃ¥neder i hæren. Efterfølgende vendte jeg tilbage til Douro i 1994, hvor jeg startede med at arbejde hos Quinta do Convento S. Pedro Das à guias, der ogsÃ¥ tilhører Monsieur Paul Francois Vranken, og hos Rozès siden 1999. PÃ¥ det tidspunkt købte virksomheden, Vranken, Rozès.Â
Hvordan ser du samarbejdet mellem dig og portvinsproducent Quinta do Pégo?Â
-I 2003 begyndte vi at samarbejde med Quinta do Pégo. Quinta do Pégo er et specielt samarbejde for os, fordi Quinta do Pégo er ejet af AMKA, som Rozès har haft et specielt samarbejde med i mere end 30 Ã¥r. Vores samarbejde beror pÃ¥ gamle, klassiske dyder. Her er en aftale en aftale. Derfor er Quinta do Pégo noget, jeg gÃ¥r op i. Â
Hvordan ser du Rozès Vintage 2015?
-Det er klart den bedste Ã¥rgang efter 2011, som ogsÃ¥ var en klasse, klasse Ã¥rgang. 2015 var virkelig et godt Ã¥r, som jeg ser det. Det hele passede sammen. Der var den rigtige mængde solskinstimer, og den helt rigtige mængde regn pÃ¥ de rigtige tidspunkter og ikke mindst den helt rette modning af druerne. 2019 var ogsÃ¥ en god Ã¥rgang. SÃ¥ jeg er meget begejstret for 2015. Nogle Ã¥rgange har sødmen, andre Ã¥rgange har poweren og den rette mængde tanniner. Det er virkeligt sjældent, at der er Ã¥rgange som 2015, der bare har det hele.Â
Hvad er din største drøm nu som vinmager?
-Det er helt klart, at jeg kan hjælpe med til at lære de kommende vinmagere noget om at lave vin. De skal ud og lave noget praktisk, og vinen kan de smage pÃ¥ igen senere i karrieren og smage, hvad de lavede pÃ¥ det og det tidspunkt. Det er noget, jeg gÃ¥r meget op i. Jeg elsker at lære fra mig. De unge, nye vinmagere er nødt til at fÃ¥ noget praktisk erfaring, for det fÃ¥r de ikke pÃ¥ skolen længere. I grove træk vil jeg gerne videregive mit indblik i forhold til vinprocessen og lære dem at lave de gode portvinsblends. Â
Hvordan ser du fremtiden for portvin?
-Portvinsfansene er begyndt at vise interesse for de gamle portvine, der har 40 Ã¥r pÃ¥ bagen. De begynder at blive meget populære. Det er en udvikling, der foregÃ¥r lige nu. Jeg tror at alle de ressourcer, som vi har i dag, med medier, sociale netværk, blogs og sÃ¥ videre, de kickstarter en interesse hos de nye generationer, og vin vil her blive mere og mere i lige med socialt samvær. Vinen vil være en naturlig del af diskussioner, følelser og værdsættelse ligesom kunst, men pÃ¥ en levende og følt mÃ¥de. Â
  Â