Niel Bester er vinmager hos den danskejede, portugisiske vinproducent, Quinta do Pégo, og har igennem mere end tre årtier været en af Sydafrikas bedste til sit fag, hvor han i størstedelen af tiden har lavet vin for den bredt anerkendte top-producent Plaisir de Merle. Det er allerede en markant karriere i branchen, men selv efter 30 år er han langtfra færdig med at udvikle sig.
-Jeg lærer stadig. Nu, hvor jeg er kommet til Quinta do Pégo, er jeg begyndt at lære igen, for jeg har aldrig tidligere arbejdet med de portugisiske vine eller druesorter.Â
For Niel Bester er rødvin et velkendt fagomrÃ¥de, hvorimod arbejdet med portvin er helt nyt det hele. Det store mÃ¥l for Niel Bester, hvor de helt store ambitioner ligger, er at slÃ¥ Quinta do Pégo fast som producent af kvalitetsvin med et stort lagringspotentiale.Â
-Der er et kæmpe potentiale i at arbejde med de portugisiske druesorter. De har en kraftig skal, der skaber markant farve i vinene, og derfor har vinene kraftige tanniner. Af den Ã¥rsag kræver det perfekt modne druer at skabe drikkeklar vin nu og her. Det er vi gode til, men samtidig sÃ¥ har vinene ogsÃ¥ et virkeligt stort lagringspotentiale med de markante tanniner, og det adskiller sig lidt far mit arbejde i Sydafrika, hvor jeg primært arbejdede med de klassiske Bordeaux-druer. Niel Bester understreger, at produktionen skal gribes en smule anderledes an. De franske Bordeaux-varianter var lettere at lave unge, drikkeklare pÃ¥, men det er en sjov og spændende udfordring, siger Niel Bester.Â
-NÃ¥r det passer ind i mit program, sÃ¥ er en af mine ambitioner at bringe de portugisiske druer med til Sydafrika. Jeg tror virkelig, de kan skabe gode sydafrikanske vine.Â
I portvinsoplæring hos Rozès’ vinmager Â
Selvom man har et helt voksent liv som vinmager bag sig, sÃ¥ kan man stadig dygtiggøre sig, og der er stadig uberørte omrÃ¥der. OgsÃ¥ for Niel Bester.Â
-Jeg har aldrig lavet portvin før. Det er spændende, og det er nogle meget professionelle folk fra portvinsproducenten, Rozès, jeg arbejder sammen med omkring portvinen fra Quinta do Pégo. Manuel (Henrique Silva red.) fra Rozès og jeg, vi sparrer omkring, hvornÃ¥r druerne har den rigtige modenhed og sÃ¥ videre.Â
Foruden sparringen omkring druernes modenhed arbejder Niel Bester og Manuel Henrique Silva ogsÃ¥ sammen omkring den øvrige tilblivelse af portvinen. Blandt andet arbejder de sammen om sammensætningen af portvinen. Det handler om, hvilke druer i hvilke mængder der skal bruges i diverse sÃ¥kaldte portvinsblends. Et portvinsblend bestÃ¥r af af et miks af forskellige, klassiske portugisiske druer.Â
Portugisiske druer til Sydafrika: Skal skabe nye topvineÂ
Af de mange nye metoder og teknikker er der specielt to ting, Niel Bester vil bringe med sig hjem til Sydafrika. For han tilbringer stadig hovedparten af sin tid hjemme i Sydafrika, når det ikke lige er i perioden omkring høstsæsonen.
-Produktionen med gæringen i Ã¥bne tanke sammen med stampning af druerne med fødderne, det vil jeg klart forsøge at bringe med til Sydafrika, nÃ¥r tid er, sammen med de portugisiske druer og lave sydafrikansk vin pÃ¥ en ny mÃ¥de. Portugiserne har ekspertisen til at gøre det, og det har jeg taget ved lære af. Det vil jeg bringe med til Sydafrika, siger Niel Bester.Â