Kurv

Produktionschef hos Santa Rita: – Vi laver nu vin i verdensklasse

Jaime de la Barra har arbejdet de seneste 16 år i vinindustrien. Efter endt universitetsuddannelse som vinmager i Chile startede han med at arbejde som assisterende vinmager hos den store amerikanske vinproducent Kendall-Jackson for sidenhen at vende tilbage til Chile. Først hos vinproducent De Martino og sidenhen hos Santa Rita. Jaime de la Barra startede som brand manager for Santa Rita og flere af Santa Ritas øvrige brands blandt andre Dona Paula i 2014. I dag er han chef for vinproduktionen hos Santa Rita. 

Hvad er dit job hos Santa Rita lige nu?

-Jeg er chef for vinproduktionen. Mit job er delt mellem markerne, vineriet og det at snakke med kunder for at være sikker på, at vi får gjort tingene bedst muligt i produktionen.

Hvordan endte du med at arbejde I vinindustrien?

-Godt spørgsmål. Jeg er endt her på grund af en række årsager og oplevelser i løbet af min skoletid. Det var med til at få mine øjne op for den verden. Mine første oplevelser med vin var at skænke vin op på en vinbar i Californien, hvor jeg greb muligheden og smagte det, der var tilbage i flaskerne hos gæsterne. Jeg vil sige, det var der, at jeg for alvor fik øjnene op for vinens verden og fik passionen. Efterfølgende har jeg mødt en lang række fantastiske mennesker, der er involveret i branchen, som jeg har taget imod en masse råd fra i starten. Selvfølgelig lærer man en del på skolen og på universitetet, men det er i sidste ende i mødet med folk i branchen, at man virkelig lærer noget, og det er da også det, der hovedsageligt har været motivationen sammen med det egentlige arbejde.

Hvad er dit primære fokus lige nu?

-Vores fokus er nu på at give personalet de rigtige arbejdsredskaber til at udvikle vinene endnu mere, så vi kan få endnu flere folk til at drikke vores vine. Vi har samtidig i de senere år investeret i en række af teknologier til at supporte og udvikle vores styring af produktionen ude i markerne. I forbindelse med det arbejde har vi virkelig nået nogle gode standarder. Med gode druer kan man lave to ting: God vin og dårlig vin. Med dårlige druer kan man kun lave en ting nemlig dårlig vin. De første resultater af det målrettede arbejde har været, at vi konsekvent har skubbet vores produktion af Cabernet Sauvignon til et niveau i verdensklasse. Nu er vi også ved at have fået de andre røde varianter med sammen med de hvide Chardonnay og Sauvignon Blanc. I vinkældrene er vi blevet fuldautomatiseret ved hjælp af det bedste af det bedste udstyr inden for industrien. Det har givet os mulighed for at få det maksimale ud af druerne og levere en fantastisk kvalitet selv på vores lavprisvine som 120-serien.

Santa Rita er kendt over hele verden for at producere gode vine. Hvad er ambitionerne for Santa Rita i fremtiden?

– Vi er sammenligningsgrundlaget for andre sydamerikanske vinproducenter, og det er en stor udfordring at leve op til det, da det er en meget globaliseret industri, der i modsætning til, hvordan det kan se ud udefra er en ret innovativ branche. Derfor er vores primære mål at række ud til flere forbrugere, gøre vores fortælling relevant for forbrugerne og styrke vores lokale tilstedeværelse samtidig med at vi styrker vores oversøiske markeder. Alt det skal selvfølgelig ske sammen med vores solide hold af vinmagere og hjælpere i produktionen, som vi er stolte af. Jeg gætter på, at Cabernet Sauvignon vil spille en hovedrolle for os I de kommende år. Specielt konsolideringen af Casa Real som en verdensklassevin sammenholdt med en solid portefølje af ekstraordinære kvalitetsvine.

Hvad er specielt ved klimaet og området i Chile, hvor Santa Rita producerer sine vine?

-Vi ejer en stor del af Majpo Alto, det er det, der skaber vores ry. Vores Cabernet Sauvignon er herfra. Og så har vi den største gård med marker med gamle stokke med Carménere i Apalta, hvor man konsekvent producerer de bedste vine på Carménere i Chile. Hvis du kigger på Chardonnay, som vi gror i Limarí, så er det også her, de bedste vine kommer fra i Chile. Det samme gør sig gældende for Sauvignon Blanc, som vi dyrker i Casablanca-området. Det er en verdensklassedal til dyrkning af netop Sauvignon Blanc. Så, når man tænker på vores vinmarker, er vi sikre på, at vi kan levere stor værdi ved hver vin, samtidig med at vi forbliver konsistente på tværs af årgange.

Vinstokke i Apalta Valley i Chile. Et af Santa Ritas mange områder med vinstokke.

Hvad er din favoritdrue?

-Cabernet Sauvignon og nu er Cabernet Franc faktisk også en af mine favoritter. De er sådan nogle gode druer, der kan være så forskellige men samtidig være så komplekse på samme tid. Jeg kan simpelthen ikke blive træt af at smage dem og opleve deres forskellige profiler og teksturer.

Hvilken type vin bliver fokus lagt på i de kommende år?

-Som nævnt er vi fokuserede på at levere gode produkter på tværs af alle vores brands og forskellige prisklasser.  Vi er ret strikse med at sørge for, at vores kvalitet er i orden. Som nævnt er vi fokuserede på at levere værdi til hvert brand og prisklasse. Vinmarkedet er et mål, der hele tiden flytter sig, og derfor skal vi, uanset vejret hele tiden være klar til at kunne levere mere vin. I dag har vi en stor mulighed for at skalere vores Medalla Real Brand, der har en stor værdi, stor genkendelse og nu kan vi opskalere og nå flere distributører og forbrugere. Cabernet-vinene, Carméneres og Chardonnay er ud over det sædvanlige og klart verdensklasse inden for deres felt, hvor vi er lige nu. Syrah anno 2021 er nu på samme niveau og rødvinene fra 2022 er intet mindre end utrolige.