Kurv

Sådan bør du opbevare dine vine

Vi hører ofte ord som ”henlægningspotientiale” samt ”at vine bliver bedre med alderen” – men det er på ingen måde alle vine, det gør sig gældende for.

Forbrugertests har vist, at over 80% af den vin, der bliver solgt, bliver drukket inden for 24 timer. Den type vin, der skal opbevares så kortvarigt, er der ikke de store anbefalinger til. Dog bør flasken ikke stå i et solrigt vindue eller ligge i en varm bil på en varm sommerdag ret længe. Vine har ikke godt af så høje temperaturer. Den hurtige opvarmning kan simpelthen resultere i, at proppen bliver skudt ud af flasken.

Vine, du køber med henblik på hurtig nydelse, skal blot stå et skyggefuldt sted i huset. Bobler, hvid- og rosévin samt portvin kan du med fordel lægge på køl med det samme, så de er klar til servering. Rødvinen bør selvfølgelig stadig nydes ved den anbefalede serveringstemperatur, som du finder under den enkelte vin på vinøen.dk.

Henlægning af vin – bliver vinen bedre med alderen?
Vi hører ofte ord som ”henlægningspotientiale” samt ”at vine bliver bedre med alderen” – men det er på ingen måde alle vine, det gør sig gældende for. Jo yngre vinen er, desto mere frisk, frugtig og saftig er den – parametre de fleste foretrækker. Under de enkelte vine på vinøen.dk kan du se, hvornår den bør drikkes.

Jo ældre en vin bliver i flasken, jo mere frugt taber den, men for nogle vine gælder det desuden, at den opnår flere nuancer/kompleksitet, som er med til at gøre vinen til en endnu mere spændende drikkeoplevelse. Men de fleste vine vinder ikke ved langvarig henlægning.

Benyt guiden på vinøen.dk for at se henlægningspotentialet af vinene i sortimentet.

Do’s and don’ts
De vine, du er i besiddelse af, og som ikke er produceret med henblik på at skulle drikkes nu, bør placeres et køligt, mørkt sted med en stabil temperatur.

Køkkenet er ofte det mest oplagte rum, men desværre også det dårligste, når det gælder vine, der skal gemmes i en længere periode. Et køligt soveværelse, eksempelvis i bunden af et mørkt klædeskab eller under sengen er fine steder at opbevare vine i op til et års tid. Hvis vinene skal ligge længere, er det mest ideelle sted en kælder eller i et lille decideret vinkøleskab, hvor temperatur og luftfugtighed kan styres. Det er vigtigt, at vinkøleskabets glasdør er tonet, så der ikke slipper lys ind, som ødelægger vinenes fine duft- og smagspartikler og giver vinene alt for tidlige ældningstegn.
Rystelser fra et almindeligt køleskab er ikke ideelt for henlægning af vine i en længere periode. Den mulige lugt i et almindeligt køleskab er heller ikke optimalt, da en stærk/skarp lugt kan trænge igennem korkproppen.

Den ideelle temperatur for opbevaring af vin er 12-14 grader – og som skrevet uden de store temperatursvingninger.

For at en vin kan blive bedre med alderen, skal den som ung bestå af koncentreret frugt, en kraftfuld struktur og være i god balance. Selvom druesorter som eksempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot samt nogle Chardonnay- og Rielsing-druer har stort udviklingspotenitale, skal der mere til end den rigtige druesort for, at vinen vinder ved henlægning. Hvis du er i tvivl, om din vin bliver bedre med alderen, bør du lade være med at gemme den – eller søge information hos forhandleren.

Vintage portvine, så som vinØens Quinta do Pégo Vintage Port, er som unge kraftfulde frugtbomber, som de fleste foretrækker at henlægge. Med hensyn til henlægningsperioden er det smag og behag, hvilken stil du er til i vinene. Det kræver, at du smager forskellige årgange og stilarter for at finde ud af, hvor dine præferencer ligger. Nogle foretrækker portvine, der har over 30 år på bagen.

Men det behøver ikke være så kompliceret – kort sagt er de fleste vine drikkemodne allerede den dag, du køber dem.

Flasker med korkprop skal ligge ned for at sikre det rette fugtindhold i korken. Når vinen står op, bliver proppen tør, når den ikke er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe, og dermed kan ilt sive ind. Når en vin kommer i kontakt med ilt, vil den udvikle sig hurtigere og kan i værste fald ende med at blive oxideret.