Kurv

Valg af vin til forårets og sommerens fester

Skal I holde fest, kan det kan være svært at finde ud af, hvilke vine, I kan servere til de forskellige måltider – og som ydermere rammer en bred målgruppe. Her kan du finde generelle tips og konkrete bud på valg af vine til forårets og sommerens fester.

Vælg let drikkelige og ukomplicerede vine, der passer til den brede målgruppe
Skal I holde fest, er det logisk, at gæsternes præference for vin spænder bredt. Til en sådan lejlighed vil det som oftest ikke være oplagt, nødvendigt, ej heller succesfuldt at eksperimentere med store, dyre og helt specielle vintyper. Langt de fleste gæster vil sætte pris på et glas vin, som rammer bredt, og som smagsmæssigt er let tilgængeligt. Ved at vælge de rigtige typer af vin, kan du ramme den brede målgruppe – dermed er der størst chance for, at både vinkenderen og den mere almene vindrikker kan nyde et glas vin, som ovenikøbet vil passe til menuen.

VINØENS KONKRETE FORSLAG TIL VALG AF VINE TIL FORESTÅENDE FESTER

Velkomstvin
Det er oplagt at servere mousserende vin, når gæsterne ankommer. Om I vil lade gæsterne vælge imellem to forskellige typer, er en smagssag. Men vinØens anbefalinger er som udgangspunkt henholdsvis den søde mousserende Freixenet Carta Nevada Dulce og den tørre udgave i serien; Freixenet Cava Cordon Negro Brut. Begge vine er gode bud på, hvordan I kan byde gæsterne velkommen på bedste vis. Serien består også af en rosé-udgave; Freixenet Cava Rosado Brut, som er en tør mousserende vin med en flot klar rosa farve. Den vil også fint kunne benyttes som aperitif.

Hvidvin
Vine, som generelt passer til den brede målgruppe, må gerne have en smule fylde og ikke være for tørre (sure).  Et godt bud fra vinØen er Santa Rita 120 Chardonnay. Mange vinanmeldere og forbrugere har rost vinen til skyerne. Den er frisk og velafbalanceret, passer til mange typer af forretter og er en vin, mange vil kunne lide. Et andet godt bud, er den sydafrikanske Tabiso Chardonnay, som er i en 3 liters Bag-in-Box. Et godt glas vin, hvor du får value for money.

Rødvin
En ukompliceret rødvin til den brede målgruppe er forholdsvis let, blød og rund – uden hverken at være for tør (sur) eller for sød. To gode bud, de fleste vindrikkere vil kunne lide, er den chilenske røde udgave af vinen, der blev anbefalet til forretten, nemlig Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon samt den italienske fløjlsbløde pleaser RealZin Zinfandel. Her kan man ligesom ved forslaget til hvidvin, også vælge at servere en velsmagende vin i 3 liters box; nemlig Tabiso Shiraz. De nævnte rødvine er alle gode all-round vine, som er sikre valg til de fleste festmenuer – og vinnydere.

Dessertvin
Dessertvinen er som oftest den, som gæsterne husker bedst – den er, sammen med selve desserten, krøllen på halen af en menu, hvor mad og drikke er gået op i en højere enhed. Dessertvin drikkes ikke i store mængder, hvorfor I kan vælge at gøre ”lidt ekstra” her. vinØen anbefaler den yderst velsmagende portvin Quinta do Pégo Late Bottled Vintage, som er ideel til desserter og andre søde lækkerier. Denne portvin har gennem tiden vundet adskillige medaljer og kommer fra den danskejede vingård Quinta do Pégo. Portvin har været en lidt overset vintype i adskillige år, men flere og flere får nu igen øjnene op for dens sødmefulde og yderst behagelige smag. En del har en erindring om, at det var den type vin, den ældre generation havde stående åben i barskabet i adskillige år. Men den har fortjent bedre ”brug og forståelse” – smag og bedøm selv. Et alternativ kan være den lidt lettere søde Cava, der også blev anbefalet som velkomstvin, nemlig Freixenet Cava Carta Nevada Dulce, som også gør sig godt til den søde dessert.
YDERLIGERE ANBEFALINGER

Antal flasker pr. person
En tommelfingerregel siger, at man skal regne med en flaske hvidvin til 4 personer, en flaske rødvin til 2 personer og ved velkomstvin samt dessertvin regner man typisk med, at en flaske rækker til 6-8 personer.

Serveringstemperatur
Vinene bør skænkes lidt køligere end den temperatur, man ønsker at drikke dem ved. Temperaturen stiger hurtigt i glasset, når det står på bordet. Ved at skænke dem ved lidt lavere temperaturer, kommer vinene til at virke mere friske og læskende end hvis de bliver serveret for varme.
Servér generelt velkomst- og hvidvinen ved 6-8 grader, rødvinen ved ca. 15 grader og dessertvinen ved omkring 10 grader.

Glastype
Det er desuden fordelagtigt, at glassene har en vis størrelse. Vin vinder ved at blive serveret i store glas. Selv dessertvinen bør serveres i store glas. Man får en meget bedre oplevelse, hvis man eksempelvis serverer portvinen i et hvidvinsglas. Man behøver ikke fylde glasset op, men man har langt større mulighed for at nyde de gode dufte, som hænger sammen med den samlede smagsoplevelse.

vinØen ønsker rigtig god fest!