Kurv

Darling Cellars

Bush Wines og kølig rosé

Darling Cellars er et interessant vinhus i Sydafrika, der skiller sig ud på flere måder. Her laver man først og fremmest vin, der skal smage godt, med omtanke for naturen. Området ude nær den sydafrikanske atlanterhavskyst er et af de køligere dele af Sydafrika. Her er sommertemperaturerne i dagtimerne typisk omkring 26 grader. Det er høje temperaturer i de fleste sammenhænge, men det er køligt i forhold til de 40 grader, der vil være samme dag 60 kilometer længere inde i landet. De lidt mere svale temperaturer betyder mulighed for at lave friske og frugtige hvidvine med en tilpas syre.

Rosé og bobler i fremgang

Chefvinmageren, Pieter-Niel Rossouw, fra Darling Cellars fortæller, at der i de senere år har været en stigende efterspørgsel hos sydafrikanerne på andre typer vin, end den man tidligere har satset på i det sydafrikanske.

– Sydafrikanerne efterspørger rosévin. De vil have rosé og sÃ¥ vil de have bobler. Vi laver vores mousserende vine efter Champagne-metoden, og der er efterspørgsel efter det, siger Pieter Niels.

Fokus på bæredygtighed

Området omkring Darling Cellars. Vinmarkerne får langt hen ad vejen lovOmrådet omkring Darling Cellars. Vinmarkerne får langt hen ad vejen lov til at passe sig selv. til at passe sig selv.
Området omkring Darling Cellars. Vinmarkerne får langt hen ad vejen lov til at passe sig selv.

Størstedelen af vinene fra Darling Cellars består primært af vin lavet af stokke, der kan betegnes som bush wines. Flere andre af husets vine består udelukkende af bush wine. Den bedste bush wine bliver lavet på vinstokke, der for de flestes vedkommende er ældre end 10 år. Desuden blander vinbønderne sig mindst muligt i stokkenes liv, da der er skrappe restriktioner omkring dyrkning og kunstvanding i store dele af området. Nogle af tankerne omkring biodynamisk vin er her i spil. Det er dog ikke et mål i sig selv, men ifølge vinmager Pieter Niels er det et spørgsmål om sund fornuft.

– Vi dyrker med omtanke. Stokkene er bedst, nÃ¥r de er ældre end 10 Ã¥r. Vi kan ikke kunstvande dem, sÃ¥ det er, nÃ¥r planterne begynder at koncentrere sin produktion om færre drueklaser, smagen begynder at blive mere koncentreret, at det bliver godt, selvom udbyttet er mindre. SÃ¥ harver vi eksempelvis overfladen og lader de planter og ukrudt, der mÃ¥tte være, ligge, for at forhindre fugten i at forlade jorden.

Ifølge Pieter-Niel er det en vigtig læring, at man skal arbejde sammen med naturen.

-Man kan ikke vinde over naturen, så det er nødvendigt at samarbejde med den, siger Pieter-Niel.

Hos Darling Cellars arbejder man meget med Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cinsaut og Pinotage.

Darling Cellars arbejder desuden meget målrettet med forskellige typer af emballage for at mindske CO2-aftrykket. Det gør de blandt andet ved at tilbyde udvalgte af deres produkter som bag-in-box og samtidig undersøge mulighederne for andre typer emballage end glas, så man kan sparer vægt under fragten af vinen og dermed CO2.