Frankrig
For mange er Frankrig det største vinland, og der er da også et stort antal af fremragende vinproducenter i det store, Sydeuropæiske land.
Frankrig er et kæmpe land, og der er derfor også store geologiske og klimatiske forskelle på de franske regioner. Det betyder også, at der er en meget stor afveksling i vinene, når man smager vin på sin vej rundt i Frankrig.
Nordfrankrig
Der findes alt lige fra lette og frugtige hvidvine i Alsace og friske bobler i Champagne. Begge vine der får en del syre fra det køligere nord.
Sydpå findes der modsat vine med masser af moden frugt og sødme. Ofte med lidt mindre syre end eksempelvis rødvinene fra det nordlige Frankrig.
I Champagne for eksempel er, som er Frankris nordligste vinregion, begynder det at være svært at modne druerne tilstrækkeligt med den i vinsammenhæng lave gennemsnitstemperatur. I det nordvestligste Frankrig er det til gengæld ikke muligt at dyrke vin, for her falder der for store mængder regn. Og så er der et område som Alsace, hvor floden Rhinen laver et særligt mikroklima, hvor det er de solvendte skråninger langs floden, der for alvor giver druerne mulighed for at modnes.
Sydfrankrig
I Sydfrankrig var Languedoc-Rousillon tidligere en kendt region for at lave vine, der tydeligt bar bræg af den megen solskin i området. I 2016 blev regionen så lagt sammen med Midi-Pyrénées og de to områder fik navnet Occitanie.
I Vinøens sortiment står vinene fra Les Domaine Paul Mas som et flot eksempel på, hvad et vinhus kan, når det er kærligheden til vinen, der bærer projektet.
Vinene fra Les Domaines Paul Mas har karakteristika af at være lavet under en solskinshimmel men stadig med en fin syre. Både Paul Mas Viognier og Paul Mas Cabernet Sauvignon er yderst populære i de danske supermarkeder, og det er der en grund til. Især Paul Mas Viognier er et interessant bekendtskab med en drue, der stadig er forholdsvis ukendt men er i kraftig fremgang. Det lader til at Paul Mas virkelig har knækket koden til at lave virkelig god vin til prisen, som det er tilfældet med Viognier.
Italien
Verdens måske mægtigste vinland
Danskernes foretrukne vinland er Italien. Italiensk vin er det, der bliver drukket mest af i Danmark. Italien er en af verdens ældste vinnationer, og det var etruskerne, der var de første til systematisk at dyrke vin i støvlelandet. Det har sÃ¥ledes vist sig at grækerne mÃ¥ tage til takke med “kun” at være de første til at have startet vinproduktionen i Frankrig ud fra deres koloni Massilia, Marseilles.
Italien har rigtig meget at byde på inden for vinens verden, men det er primært inden for rødvin at landet for alvor udmærker sig med blandt andet med diverse Chianti-vine lavet på Sangiovese i Toscana-området og Barolo fra Piemonte lavet på Nebbiolo. Og så er der de folkelige vine lavet på Primitivo, der især bliver dyrket i regionen, Puglia, i det sydlige Italien.
Druer i Italien
Italien har den dag i dag en lang række druer, der er værd at nævne. De mest kendte er Nebbiolo og Sangiovese, der danner basis for de mest prominente vine i Italien. Men. Heldigvis kommer der også virkelig god vin til prisen fra støvlelandet ved Middelhavet. Druer som Primitivo og Negroamaro står for en del vine mod syd, der falder godt i danskernes smag. I særdeleshed i området omkring Puglia.
Puglia
Området er storleverandør af vin til Danmark. De tre mest benyttede druer i regionen er Negroamaro, Primitivo (i USA kendt under navnet Zinfandel) og Uva di Troia. Puglia ligger sammen med Sicilien i toppen af de italienske regioner, når det kommer til arealet af vinmarker.
Spanien
Solskinstimer er der masser af i Spanien, og det bærer landets vine præg af. Rødvine lavet på Tempranillo, Garnacha og franske druetyper men også friske, perlende
Cavaer fra det nordøstlige hjørne af Spanien i området nord og nordvest for den spanske storby Barcelona kan landet byde på. Selv hvidvine med habil syre kan der dyrkes i Galicien
i det nordvestlige Spanien, hvor temperaturerne er en smule lavere end på resten af Den Iberiske Halvø. Regnmængden er her også en smule højere end i resten af landet.
Så det er et meget alsidigt vinland, der i de senere år virkeligt har løftet niveauet.
Catalonien
Området Catalonien ved den spanske nordøstkyst har i flere omgange stået for generel udvikling på vinfronten i det spanske., og det var da også her, at man for mere end 100 år siden startede med at producere mousserende vine efter champagnemetoden, og det har catalanerne haft særdeles stor succes med lige siden. Verdens største producent af Cava, der er Spaniens svar på Champagne, holder til i Catalonien og hedder Freixenet. Du kan købe flere cavaer fra Freixenet i de danske supermarkeder. Det er specielt i området Penedès lidt vest for Cataloniens hovedstad og Spaniens næststørste by, Barcelona, der produceres de verdenskendte, perlende bobler fra Den Iberiske Halvø.
Rioja
OmrÃ¥det er kendt for at lave Spaniens bedste rødvine, hvor der er vine imellem af aboslut topklasse, og Rioja holder ganske enkelt i alle prisklasser. Rioja har historisk set klart lagt i førertrøjen i Spanien, men har siden 1990’erne haft en sund konkurrence fra andre spanske regioner, og det har været med til at holde omrÃ¥det til ilden og fortsætte med at producere gode vine.
Ribera Del Duero
Det er primært rødvin, der har gjort regionen berømt, med vine lavet på den lokale Tempranillo, Garnache, Merlot og Malbec. De bedste vine fra området har typisk lagret på fad og består af minimum 75 procent Tempranillo. Nogle vinproducenter laver fremragende vine udelukkende på Tempranillo i Ribera del Duero.
USA
USA er gået hen og blevet et af verdens førende vinlande, og det er da heller ikke gået danskernes næse forbi, at USA i allerhøjeste grad kan lave vin.
Californien
Californien er pÃ¥ mange mÃ¥der et omrÃ¥de, der minder om Sydeuropa. Varmt og tørt klima uden meget regn, glade mennesker og en livsstil, hvor det er i højsædet at have det godt og hygge sig. Omkring 90 procent af den californiske vinproduktion kommer fra Californien. I slutningen af 1970’erne, da den californiske livsstil for alvor slog igennem var der mange amerikanere, der besluttede sig for at rejse en tur til Europa og lære lidt om vindyrkning i de traditionelt store vinproducerende lande, og det er den viden, som vinbønderne i kendte omrÃ¥der som Napa Valley benytter sig af, nÃ¥r de laver vin som verden i dag i høj grad har taget til sig. OmrÃ¥det omkring Napa Valley er generelt ret varmt, sÃ¥ vinstokkene har stor gavn af, at der driver kølende tÃ¥gebanker ind over landet fra Stillehavet. Midt i staten Californien ligger Central Valley, som er et af de frugtbareste steder i verden. I den store dal bliver der dyrket en masse frugter og grøntsager, men af vinstokke er det mest spisedruen, Thompson Seedless, der dyrkes her. For at finde de rigtig gode vindyrkningsteder i Californien skal man lidt nord og nordøst San Francisco i omrÃ¥derne Sonoma Valley og Napa Valley.
Napa Valley, Californien Â
Dalen, Napa Valley, er omgivet af to bjergkæder i cirka 50 kilometer i nord-sydlig retning. Gennem dalen løber Napa River. I den del af dalen der er tættest på kysten dyrkes der primært Pinot Noir og hvidvinsdruer. Blandt andet er Chardonnayen herfra virkelig god. Længere væk fra kysten og de køligste tågebanker er det Cabernet Sauvignon og Zinfandel, der kommer til sin ret i det lidt varmere mikroklima og kan nå en imponerende grad af modenhed.