Kurv

Vinmager med ambitioner for portugisisk vin

Niel Bester 

Niel Bester er vinmager helt ind til benet. Han er sydafrikaner, men lever lige nu sin vindrøm i Portugal, efter i mange år at have boet og arbejdet som vinmager i hjemlandet Sydafrika.

Q & A med vinmageren, Niel Bester, hos Quinta do Pego. 

Hvad er dit hovedfokus lige nu som vinmager hos Quinta do Pégo?

-Da 2021 var mit første fulde år hos QdP (Quinta do Pégo red.), var det meget vigtigt at blive familiær med det nye opsæt. Det gælder:

  • Selve opsættet pÃ¥ farmen og hvor de forskellige druesorter er plantet.
  • Druesorterne og deres specifikke karakterer som de bringer til vinene og blandinger med andre druer.
  • Jeg skulle have kendskab til de forskellige vine i porteføljen, deres stil, karakteristik som nævnt, og hvordan de er positioneret pÃ¥ hvilket prispunkt.
  • OgsÃ¥ vores samarbejde med vineriet Rozés skulle jeg have helt styr pÃ¥. Deres udstyr, og hvilke muligheder der er for at lave de bedst mulige vine.
  • Samtidig har jeg ogsÃ¥ skullet lære de nye folk at kende – deres ekspertise og filosofier omkring det at lave vin.
Niel Bester i området, hvor Quinta do Pégo har de vinmarker, der danner basis for de rødvine, den sydafrikanske vinmager har ansvaret for.

Portugal er især kendt for at lave portvin, men du lægger en masse energi i at lave rødvin i Portugal. Hvor langt rækker ambitionerne med rødvinen?

-Alle druesorterne, jeg arbejder med i Portugal, er nye for mig, så derfor er det vigtigt at bruge tid på at forstå dem og tilpasse mit arbejde med vinen til dem.

De 30 års erfaring, jeg har med fra Sydafrika er med Bordeaux-varianter. Min stil hos Plaisir de Merle var fokuseret på modne smage af frugt, bløde og med en tilforladelig mængde taniner. Altså vin der er klar til at drikke i en tidlig alder, men også vine med potentiale til at kunne blive gemt i mange år.

Et faktum er, at rødvinsvarianterne her i Portugal, der også bruges til at lave portvin, er meget robuste , har mere koncentration af farve, og nogle af dem har også tykkere skind, og derfor har de et potentiale til at producere vine, der naturligt har et højere tanninindhold, og det betyder, at de nogle gange skal have længere tid til at modne og blive drikkeklare.

Så min ambition er at bevare stilen, som Quinta do Pégo allerede har. Det er vine, der allerede har en stor elegance men på samme tid er meget kraftfulde. Meget komplekse, store vine med en moden frugt til at balancere tanninerne. Ud fra de oplevelser jeg har med 2021-årgangen, tror jeg, at vi med den rette tilgang til produktionen har mulighed for at lave helt exceptionelle rødvine hos Quinta do Pégo på de portugisiske druer.

Hvad karakteriserer rødvinene fra Quinta do Pégo?

-Portugisiske rødvine er kraftfulde vine med mørk og tæt farve, og de kan have kraftige, tørre tanniner på grund af den megen solskin og manglen på vand i sommertiden, men det er muligt at balancere dem med modne, mørke bær og mørk frugtsmag, som gør dem særdeles drikkevenlige. Desuden egner vinene sig godt til at blive lagret.

 

Hvad karakteriserer vinene fra Quinta do Pégo generelt?

-Min erfaring på nuværende tidspunkt er, at alle vinene fra Quinta do Pégo har fundet sin plads i forhold til deres stil, og hvad de leverer på hver deres prispunkt. De har en duft af blomster, krydderier og røde bær, og en koncentreret smag af modne bær, sød frugt, krydderi, lakrids og tanninerne er altid modne, så det gør dem meget drikkevenlige. Eg og træ i vinene er meget velintegrerede, og det kan jeg godt lide. Eg understøtter nemlig vinenes smag og medvirker til modningen uden at blive for dominerende.